Jak samodzielnie zrobić mydło

mydło domowej roboty

Jak samodzielnie zrobić mydło

Życie w zgodzie z naturą jest na topie. Jest to skutek kumulacji kilku czynników. Po pierwsze wzrasta nasza świadomość odnośnie tego co jemy, jakich środków używamy, po drugie coraz częściej uczulamy się na produkty dostępne w sklepach, po trzecie produkty wytworzone w domu dają ogromną satysfakcję.

Co możemy wyprodukować w domu

Coraz więcej produktów wytwarzamy samodzielnie w domu. Do tradycyjnych przetworów na zimę dochodzi pieczenie chleba, robienie jogurtów, wytwarzanie kiełbasy, robienie zdrowotnych nalewek i syropów ziołowych, naturalnych maści. W domu możemy sami zrobić także ekologiczne środki czystości (na bazie octu i cytryny), środki higieniczne (mydło, szampony, pasty do zębów), środki do prania i kosmetyki. Przepisy można znaleźć w Internecie lub licznie wydawanych poradnikach typu: 1000 domowych sposobów na …

 

Jak zrobić mydło domowej roboty

Z dawnych czasów pamiętamy szare mydło. Nie wyglądało ładnie i nie miało zachwycającego zapachu, ale było naturalne. Niektórzy producenci wykorzystują ten fakt i wrócili do jego produkcji, ale niestety wzbogacili go o składniki chemiczne. W normalnych mydłach jest ich jeszcze więcej.

Domowe mydło składa się wyłącznie z naturalnych składników. Podstawowy przepis możemy wzbogacać dodatkiem ziół, żywokostu, kwiatów, olejków eterycznych. Należy pamiętać jednak o zachowaniu odpowiednich proporcji, które są sprawą najistotniejszą. W Internecie znajdują się gotowe kalkulatory (w j. angielskim lub niemieckim) do ich przeliczania. Ważne jest także, aby ług i olej miały tą samą temperaturę.

 

Przepis podstawowy

  • 192 g smalcu,
  • 192 g oleju rzepakowego,
  • 192 g oleju palmowego,
  • 24 g oleju rycynowego,
  • 200 g wody (destylowanej),
  • 75 g NaOH (soda kaustyczna).

 

Po modyfikacji możemy otrzymać mydło perłowe:

  • 250 g oleju kokosowego,
  • 250 g smalcu,
  • 60 g oliwy z oliwek,
  • 40 g oleju rycynowego,
  • 200 g wody (destylowana),
  • 86 g NaOH.

 

Po 24 h mydło jest gotowe do krojenia, a po 4-6 tygodniach do użycia. Mydło nie traci swoich właściwości i nie ulega zepsuciu nawet po wielu miesiącach.

Domowy wyrób mydła jest prosty, ale wymaga zachowania szczególnych środków ostrożności, ponieważ soda jest silnie żrąca. Konieczne są rękawiczki gumowe, okulary oraz maseczka.

———-
Zdjęcie: pixabay.com/jussiak
CC-License: CC0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij